Remaja Lelaki Berjaya Ditangkap Selepas Kaut Keuntungan Lebih RM800,000 Hasil Jualan Kata Laluan Yang Dicuri Comments Off on Remaja Lelaki Berjaya Ditangkap Selepas Kaut Keuntungan Lebih RM800,000 Hasil Jualan Kata Laluan Yang Dicuri

Penggunaan aplikasi penstriman sememangnya mendapat sambutan di kalangan pemilik telefon pintar kerana melalui langganan perkhidmatan yang ditawarkan, kita boleh mengaksesnya pada bila-bila masa dan di mana jua. Namun begitu, tidak dinafikan perkhidmatan sebegini sebenarnya memiliki risiko untuk digodam.

Baru-baru ini seorang remaja lelaki berusia 21 tahun dari Australia telah berjaya ditangkap selepas didakwa telah mengaut keuntungan mencecah AUD300,000 (kira-kira RM866,209), melalui penjualan 1 juta butiran log masuk perkhidmatan penstriman seperti Netflix, Spotify dan Hulu yang dicurinya.

Bahkan dia juga turut didakwa merupakan pemilik laman sesawang WickedGen.com yang memiliki seramai 120,000 pengguna. Namun kegiatannya berjaya dijejaki selepas mendapat petunjuk daripada FBI yang memantau senarai ID pengguna, kata laluan serta emel yang dicuri atau tertiris, tetapi telah digunakan semula tanpa kebenaran.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend