Teknologi Pemetaan 3D ‘HERE’ Digunakan Dalam Projek Lebuhraya Pan Borneo Comments Off on Teknologi Pemetaan 3D ‘HERE’ Digunakan Dalam Projek Lebuhraya Pan Borneo

Dalam acara rasmi yang diadakan di Pusat Konvensyen Borneo hari ini, HERE Technologies, peneraju global dalam perkhidmatan pemetaan dan platform lokasi telah mengumumkan permulaan pemetaan di Sarawak dan Sabah dengan teknologi canggih yang dipanggil HERE True. Langkah ini memberi isyarat kepada syarikat tersebut di Malaysia Timur dengan matlamat untuk mencapai liputan penuh untuk negara ini, selepas ianya dimeteraikan dengan kereta HERE True di Semenanjung Malaysia pada tahun 2015.

Teknologi HERE True ialah sistem pemetaan yang merakam landskap dunia nyata menerusi pengimejan definisi tinggi 360 darjah. Kereta HERE True mengukur persekitaran menggunakan elemen 3D menerusi empat kamera 24-megapiksel bersudut lebar disamping sistem LiDAR dengan laser berputar. Keupayaannya membolehkan pengeluaran peta jalan raya dan lebuh raya, kedai dan perniagaan, serta kawasan kediaman.

Data-data ini kemudiannya diubah menjadi lokasi geometrik dan atribut untuk tempat-tempat yang kemudiannya diintegrasikan ke dalam produk dan perkhidmatan HERE. Lebih penting lagi, teknologi ini akan digunakan untuk pemetaan Lebuhraya Pan Borneo, yang akan menjangkau lebih dari 2,000 kilometer yang dijangka siap pada tahun 2021.

“Sepanjang 30 tahun yang lalu, kami telah melihat peranan utama pemetaan digital dan teknologi lokasi dalam pembangunan masyarakat dan komuniti. Oleh itu, kami telah menjadikan misi kami untuk menyediakan data peta terkaya dan paling tepat di pasaran untuk Malaysia. Hari ini, kami mencipta peta tiga dimensi futuristik yang mengandungi banyak pandangan, “kata Abhijit Sengupta, Pengarah Operasi Produk Asia Tenggara, HERE Technologies.

Penyelesaian lain yang dipamerkan semasa acara itu termasuklah Platform Lokasi Terbuka HERE (OLP), platform data besar kerjasama daripada HERE untuk mempercepatkan pembangunan produk lokasi sentris yang inovatif, perkhidmatan pengurusanmasa nyata, dan HERE XYZ, data lokasi berasaskan awan. HERE OLP direka untuk membolehkan pemaju dan organisasi di seluruh dunia mengakses infrastruktur dan teknologi peta, pada masa sama membuat produk-produk sentris yang baharu.

Sementara itu, HERE XYZ, perkhidmatan freemium oleh HERE Technologies merupakan koleksi alat dan API’s yang membolehkan semua orang menguruskan data peta dengan mudah dan membina peta yang hebat. Yang paling penting ialah HERE XYZ menawarkan interaksi langsung secara masa sebenar dengan data lokasi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend