Malaysia Melarang Boeing 737 Max 8 Daripada Memasuki Ruang Udara Negara Comments Off on Malaysia Melarang Boeing 737 Max 8 Daripada Memasuki Ruang Udara Negara

Jabatan Penerbangan Awam (DCA) atau dengan nama baharunya Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) semalam telah mengeluarkan kenyataan akhbar berkaitan penggantungan operasi Boeing 737 Max 8.

Dalam kenyataan tersebut Ahmad Nizar Zolfakar, CEO CAAM mengesahkan tiada syarikat di Malaysia yang mengoperasikan pesawat jenis berkenaan. Malah pihaknya kini mengambil tindakan dengan menggantung segala penerbangan dan operasi Boeing 737 Max 8 daripada memasuki Malaysia. Oleh itu, pesawat tersebut tidak dibenarkan terbang ke dalam negara atau membuat transit di mana-mana lapangan terbang di Malaysia sehingga diberitahu kelak.

Terdahulu, pesawat Boeing 737 Max 8 penerbangan 302 milik Ethiopian Airlines dilaporkan terhempas dan mengorbarkan seramai 157 nyawa termasuk anak kapal. Ini sekaligus menjadikan ia nahas kedua pada pesawat yang sama selepas beberapa bulan pesawat Lion Air 610 terhempas di perairan Indonesia.

Boeing 737 Max 8 ialah pesawat yang dinaik taraf untuk membawa penumpang yang lebih ramai menerusi fiuslaj yang lebih panjang berbanding Max 7. Berat tanpa muatan pesawat juga kini lebih ringan berbanding generasi terdahulu membolehkan ia membakar 2 tan bahan api sejam pada kelajuan 833km/j. Menariknya, penerbangan komersial pertama pesawat ini telah dilakukan oleh Malindo Air dari Kuala Lumpur ke Singapura dalam penerbangan OD803.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend